سبک زندگی سالم > آخرین اطلاعات گیاهان > اثر دفاعی ترکیبات پلی‌فنولیک چای سبز در برابر اشعه فرابنفش خورشید

اثر دفاعی ترکیبات پلی‌فنولیک چای سبز در برابر اشعه فرابنفش خورشید

اثر دفاعی ترکیبات پلی‌فنولیک چای سبز در برابر اشعه فرابنفش خورشید

اثر دفاعی ترکیبات پلی‌فنولیک چای سبز در برابر اشعه فرابنفش خورشید

بزرگترین عضو بدن انسان، پوست است. کاربردهای این عضو به خوبی مشخص شده است: پوست از بدن در مقابل کاهش آب بدن، عفونت میکروبی و پارامترهای محیطی محافظت می‌کند. هنگامی که پوست توسط عوامل میکروبی مانند ویروس‌ها یا باکتری‌ها مورد حمله قرار می‌گیرد، اغلب با التهاب موضعی واکنش می‌دهد. همچنین التهاب می‌تواند توسط عوامل درونی مانند بیماری‌های خودایمنی ایجاد شود که با آسیب پوست مرتبط هستند و منجر به جراحت، کهیر و تغییر ظاهر پوست می‌شود.

یک عامل بیرونی اصلی که باعث آسیب پوست می شود، اشعه فرابنفش است. هر دو نوع اشعه فرابنفشA  (طول موج 400-315 نانومتر) و B (طول موج 315-280 نانومتر) باعث آسیب شدید و پیری پوست می‌شود و فاکتورهای مهمی در علت برخی از انواع سرطان پوست هستند. 

مکانیسم‌های آسیب پوستی ناشی از اشعه فرابنفش، عمدتا از طریق بالابردن موضعی استرس اکسیداتیو است و منجر به اکسیداسیون لیپیدها و پروتئین‌ها و همچنین آسیب DNA ناشی از رادیکال‌های آزاد می‌شود.   اشعه فرابنفش عملکرد ایمنی سلول را تغییر می‌دهد و باعث القاء مرگ سلولی می‌شود، علاوه بر این هموستازی (حفظ شرایط داخلی) پوست را پیچیده می‌کند. نتایج نهایی می‌تواند التهاب موضعی، مرگ سلول (آپوپتوز)، جهش DNA، افزایش روند پیری پوست و سرطان پوست باشد.

براساس مطالعات، مصرف خوراکی ترکیبات پلی فنولیک جداشده از چای سبز (GTP) یا عصاره آبی چای سبز موجب محافظت در برابر سرطان‌های ناشی از پرتو فرابنفش B (UVB) در موش شد. قرار گرفتن پوست در معرض پرتو UVB باعث اِدِم پوستی و تضعیف سیستم دفاع آنتی‌اکسیدانی می‌شود.   

در مطالعه‌ای اثر حفاظتی ترکیبات پلی‌فنولیک چای سبز (GTP) بر تغییرات ناشی از اشعه فرابنفش B در پوست موش بررسی و نتایج آن در مجله Photochem Photobiol منتشر شد. موش‌ها در معرض اشعه UVB با قدرت 900 (mJ/cm2) قرار گرفتند؛ مصرف خوراکی پلی‌فنولیک چای سبز درغلظت 0/2 درصد (وزنی/حجمی)، به عنوان تنها منبع آب آشامیدنی به مدت 30 روز، در موش‌ها باعث محافظت قابل توجهی در برابر اِدِم پوستی ناشی از اشعه UVB و محافظت در برابر تضعیف سیستم دفاع آنتی‌اکسیدانی در ناحیه اِپیدِرم (لایه بیرونی پوست) شد. نتایج این مطالعه تاکید می‌کند که مهار تغییرات ناشی از تابش اشعه UVB توسط ترکیبات پلی‌فنولیک چای سبز، می‌تواند یکی از دلایل احتمالی اثرات پیشگیریکننده‌ی چای سبز در برابر تومورزایی ناشی از اشعه UVB باشد.

براساس نتایج این مطالعه، چای سبز به ویژه پلی‌فنول‌های موجود در آن، ممکن است در برابر پاسخ‌های التهابی مرتبط با پوستِ در معرض تابش اشعه خورشید مفید باشد.

 

 

Agarwal, R., Katiyar, S.K., Khan, S.G., & Mukhtar, H. (1993). Protection against Ultraviolet B Radiation-Induced Effects in the Skin of SKH-1 Hairless Mice by a Polyphenolic Fraction Isolated from Green Tea. Photochem Photobiol, (5), 695-700. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8284325

HSU, S., & Dickinson, D. Green Tea and Skin Protection, Mechanism of Action and Practical Applications. Medical College of Georgia, Department of Oral Biology, School of Dentistry 1120 15th Street, Augusta, GA 30912, USA. Retrieved from https://www.camellix.com/sites/default/files/supporting-research/Nov/2012/Hsu_HPC2-09.pdf

  •  

 

هشتگ :



اشتراک گذاری :