سلامت در رسانه ها > تفاوت جوشانده و دمنوش
تفاوت جوشانده و دمنوش
برخلاف باورعامه، دمنوش با جوشانده فرق میکند. به عبارتی، دم کردن و جوشاندن گیاهان، دو روش مختلف است که هر روش تاثیر جداگانهای بر بدن میگذارد. برای تهیه دمنوش.......
تفاوت جوشانده و دمنوش
برخلاف باورعامه، دمنوش با جوشانده فرق میکند. به عبارتی، دم کردن و جوشاندن گیاهان، دو روش مختلف است که هر روش تاثیر جداگانهای بر بدن میگذارد. برای تهیه دمنوش، ادویه، میوه، برگ، ساقه یا ریشه گیاهان را میتوان خشک و پودر، در نهایت دم کرد. در این روش، گیاه را میکوبند و در آب جوشیده برای 15 تا 20 دقیقه در ظرف در بسته روی بخار ملایم قرار میدهند و بعد صاف میکنند. نوشیدنی حاصل از برگ چای، گل گاوزبان، گل ختمی، بهلیمو، سنبلالطیب یا چای میوهای، نوعی دمنوش است. بسیاری از متخصصان و درمانگران طب سنتی ایران، نوشیدن روزانه دمنوش یا چای را بهترین و سادهترین راه تسکین دردهای عمومی بدن و پیشگیری از بیماریها میدانند.
تفاوت جوشانده و دمنوش
اگر گیاه را مستقیم با آب سرد یا گرم بجوشانند، جوشاندهای به دست میآید که خاصیت و اثر آن قویتر از دمنوش است و در مقایسه با عرقیات گیاهی، خواص تقویتی و همچنین عطر خارج شده از گیاه بیشتر است. البته تحقیقات نشان داده است جوشانده برخی گیاهان به دلیل تاثیر قوی و فوری بر برخی ارگانهای مختلف بدن، عوارض ناگواری به دنبال دارد و میتواند به مسمومیت یاحتی مرگ منجر شود. در نتیجه توصیه میشود، برای مصارف روزانه به میزان متعادل از دمنوش استفاده و مصرف جوشانده بخصوص جوشانده گیاهان ناشناخته بدون نظر و تجویز متخصصان این حرفه اجتناب شود.
در مصرف دمنوش زیادهروی نکنید
دمنوشها مانند برخی داروهای گیاهی یا شیمیایی همچون شمشیر دولبه عمل میکنند و علاوه بر مزایای سودمند، اثراتی همچون کاهش یا افزایش قند یا فشار خون از خود نشان میدهند یا سبب بروز رخوت میشوند یا مصرف آن با غذا یا داروهای شیمیایی سازگار نیست. در نتیجه باید به میزان متعادل و در صورت بیماری با مشورت پزشک مصرف شوند. به گفته متخصصان، مصرف روزانه دمنوشهایی مانند زیره، رازیانه و گشنیز به مقدار مناسب بدون اشکال است، اما دمنوش گل گاوزبان که سبب کاهش یا افزایش فشار خون یا دیگر فاکتورهای خونی میشود، محدودیت مصرف دارد و باید روی بستهبندی آن مقدار، نوع مصرف، خواص درمانی و عوارض احتمالی درج شود.
روش دم کردن دمنوش کیسهای
آب داغ را روی دمنوش کیسهای بریزید و اجازه دهید چند دقیقه این نوشیدنی درون ظرف در بسته و دور از منبع حرارت باقی بماند تا عصارهاش خارج شود. دمنوش کیسهای چون حاوی گیاه پودر شده است، طی 5 تا 10 دقیقه دم میکشد و رنگ و اسانس آن خارج میشود اما گیاهانی که به صورت برگ، ساقه و ریشه کامل هستند، گاهی تا 20 دقیقه دم کشیدن آن زمان میبرد. مصرف دمنوش سرد جز دمنوش برخی گیاهان خاص توصیه نمیشود زیرا بر اثر سرد شدن، برخی مواد موثر دمنوش از بین میرود. بهتر است دمنوش را طی یک تا دو ساعت میل کنید.