سبک زندگی سالم > آخرین اطلاعات گیاهان > رزماری و پیشگیری از سرطان سینه
رزماری و پیشگیری از سرطان سینه
پژوهشی نشان می دهد که عصاره ی رزماری قادر به از بین بردن سلول های سرطان سینه بوده و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.......
رزماری و پیشگیری از سرطان سینه
طبق آمار منتشر شده از سوی وزارت بهداشت و درمان، در حال حاضر سرطان سینه شایع ترین سرطان در میان زنان کشور به شمار میرود و دومین سرطان کشنده پس از سرطان ریه است. کارشناسان میگویند از هر هشت زن ایرانی، یک نفر شانس ابتلا به سرطان سینه را دارا است و حدود یک چهارم کل سرطانهای زنان در کشور مربوط به سرطان سینه است. پژوهشی نشان می دهد که عصاره ی رزماری قادر به از بین بردن سلول های سرطان سینه بوده و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد. نتایج این یافته در مجله ی سلول و بافت منتشر شده است. رزماری یکی از گیاهانی است که خاصیت آنتی اکسیدانتی بالایی دارد. اما چیزی که به تازگی و در یکی دو دهه اخیر مورد توجه محققان قرار گرفته است خواص ضد سرطانی و آنتی کارسینوژنیک آن است. از آنجا که سرطان یک بیماری پیچیده و مولتی فاکتوریال (چند عاملی) است، یافتن مدل مناسبی که بتوان آن را جایگزین مدل انسانی نمود همواره یکی از آرمانهای محققان بوده است. در این پژوهش از مدل موش صحرایی استفاده شد که تا حد بسیار زیادی قادر به تقلید شرایط تومورهای انسانی است و بنابراین می تواند مدل مناسبی برای مطالعه اثر داروها به شمار آید. در این مطالعه به موش های صحرایی 10 میلی گرم کارسینوژن DMBA (ماده ی سرطان زا) خورانده شد. پس از ایجاد تومرها آزمایش هایی جهت تعیین نوع تومور و بررسی اثر گیاه رزماری روی سلو های سرطان سینه ی القا شده انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که اسید اورسولیک رزماری مسیر NF‐κB را در سلولهای سرطانی مهار میکند و احتمالا این کار را از طریق سرکوب مهارکننده ی فسفریلاسیون P65 و NF‐κB انجام میدهد و بدین ترتیب موجب تنظیم کاهشی انکوژنهایی مانند COX-2، MMP-9، Cyclin D1، C-Jun و C-Fos میشود. کارنوسول برگهای رزماری نیز مانند اسید اورسولیک عمل کرده و فعالیت NF‐κB را مهار میکند.COX-2 آنزیمی است که بیان آن در شرایط بدخیم و پیش بدخیم سرطانهایی مانند سینه، کولون، کبد، پانکراس، ریه، معده، سر و گردن، پوست و حلق افزایش مییابد. تحقیقات نشان داده اند که بیان بیش از حد COX-2 میتواند با جلوگیری از اپپتوزیس، تومور زایی را افزایش دهد. رزمارینیک اسید نیز موجب کاهش COX-22 شده و سلولهای سرطان را از بین میبرد. علاوه بر این رزمانول نیز قادر به مهار کردن بیان COX-2 بوده و نقش ضد التهابی نشان میدهد. کارنوسیک اسید موجود در برگ های رزماری با جارو کردن رادیکالهای آزاد اکسیژن مانند رادیکال هیدروکسیل و رادیکالهای لیپید پراکسی، غشاهای بیولوژیک را از گزند آنها حفظ نموده و از پراکسیداسیون لیپیدی جلوگیری میکند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که عصاره ی الکلی رزماری به صورت وابسته به دوز، قادر به از بین بردن سلول های سرطانی است و خواص سایتوتوکسیک (توانایی شناسایی و حمله مستقیم به سلول آلوده یا سرطانی) آن قابل مقایسه با داروی تاکسول است.
http://jct.araku.ac.ir/article_958.html