شناسنامه گیاهان > دارچین

 نام تجاری گیاه:

Cinnamon

نام علمی گیاه:

Cinnamomum verum

تاریخچه:

هزاران سال است که انسان از دارچین استفاده می کند و پوست درختچه ی آن را برای ادویه بکار می برد. مستندات نشان می دهد این گیاه از دوران باستان استفاده می شده و بازرگانان عرب آن را به اروپا وارد کرده اند. بازرگانان عرب دارچین را از مسیرهای زمینی به بندر اسکندریه در مصر منتقل می کردند، که توسط بازرگانان ونیزی (خرید و فروش دارچین در اروپا در اختیار ایشان بود) خریداری می شد. اعراب به مدت تقریبا 3000 سال نبض تجارت ادویه از جمله دارچین، (از 1500 پیش از میلاد تا 1500پس از میلاد) را در اختیار داشتند. ونیز مهمترین مرکزِ واردات ادویه به اروپا محسوب می شد. 

خصوصیات محصول

1- تقویت سیستم ایمنی بدن

پژوهش ها نشان می دهد که دارچین غنی از پلی فنول و پروآنتوسیانیدین است. خواص ضد باکتریایی و ضد ویروسی عصاره ی دارچین به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. در پژوهشی تأثیر عصاره ی دارچین روی موش های آزمایشگاهی بررسی شد. عصاره ی دارچین در دوزهای 10میلی گرم بر کیلوگرم و 100 میلی گرم بر کیلوگرم مصرف شد. نتایج نشان داد که دوز 10 میلی گرم بر کیلوگرم فقط باعث افزایش سطح سرم ایمنوگلبولین شد در حالی که دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم مرگ و میر پاستورلا مالتوسیدا (باکتری گرم منفی) را به میزان 17 درصد کاست. این نتایج همچنین باعث افزایش ضریب بیگانه خواری، چسبندگی نوتروفیل، سطح سرم ایمونوگلوبولین و ارزش تیتر آنتی بادی شد.

2- ضد التهاب

پژوهش ها نشان می دهد که خاصیت ضد التهابی دارچین به دلیل وجود ترکیب سینامالدئید آن است. سینامالدئید فعالیت فاکتور KB در سلول های ایمنی را مهار می کند. پژوهش ها نشان می دهد که ترکیبات سینام آلدهید، اوژنول و ترکیبات ترپنی دارچین مسکن و آرام بخش است. اوژنـول، متابوليسم آراشيدونيک اسيد و آزادسـازی هیستامين و در نتيجه التهاب را مهار می کند. ترکیبات ترپنی هم مهارکننده ی متابولیسم اسید آراشیدونیک و آنزیم نیتریک اکساید هستند. در نتیجه، دارچين و تركيبـات آن می توانند روی سيـستم اعـصاب مرکزی اثر گذاشته و سبب كاهش درد شوند. تحقیقات نشان می دهد که اوژنولِ دارچين خاصيت مهار كنندگی آنزيم نيتريک اكـسايد سنتتاز را دارد و از طریق رها سازیNO  که يك ميانجی شناخته شده ی درد است، موجب مهار دردهای حاد و مزمن می شود. 

3- تنظیم قند خون

پژوهش ها نشان می دهد که دارچین آنزیم های گوارشی متعددی مانند آلفا گلوکوزیداز، سوکراز و آمیلاز پانکراس را مهار می کند. دارچین، از طریق مهار این آنزیم ها، ورود گلوکز به جریان خون را کاهش داده و از ترشح بیش از حد انسولین جلوگیری می کند. ترکیب متیل هیدروکسی چالکون پلیمر (MHCP) اثرات ضد دیابتی دارد و با تقلید از عمل انسولین بر سلول های چربی عمل می کند. اثر دارچین بر جذب گلوکز و گلیکوژن وابسته به دوز مصرفی است. مطالعات انسانی نشان می دهد پس از مصرف دارچین سطح قند خون کاهش می یابد که گاه بر متابولیسم چربی ها هم تأثیرگذار است. در سال 2006 پژوهشی در نشریه ی مراقبت دیابت منتشر شد. برپایه ی این پژوهش، مصرف دوزهای مختلف دارچین (1، 3 و 6 گرم) در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 به مدت 40 روز باعث بهبود سطح قند خون ناشتا و همچنین چربی خون در این افراد شد. پژوهش دیگری توسط لو و همکاران در سال 2012 انجام شد. در این تحقیق به 66 فرد مبتلا به دیابت نوع 2، 120 میلی گرم و یا 360 میلی گرم عصاره ی دارچین همراه با سولفونیل اوره(داروی خوراکی دیابت) به مدت 3 ماه داده شد. نتایج نشان داد که سطح HbA1c و قند خون در گروهی که دارچین دریافت کردند به طور چشمگیری کاهش یافت. یافته های تحقیقاتی حاکی از آن است که مصرف دارچین در کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 موثر است. براساس یافته های منتشر شده در مجله ی تحقیقات بالینی، مصرف دارچین تا 6 گرم در روز گلوکز سرم، تری گلیسیرید، کلسترول LDL و کلسترول کل را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کاهش می دهد.

 4- افزایش میل جنسی

در پژوهشی اثر عصاره ی دارچین بر ساختار بافت بیضه و تعداد سلول های جنسی در موش های کوچک آزمایشگاهی بررسی شد. عصاره ی هیدروالکلی دارچین در دوزهای مختلف (50 ،100، 200 و 400 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در مدت 48 ساعت) تهیه و به روش درون صفاقی به مدت 20 روز به گروه های تیمار تزریق شد. نتایج نشان داد که میزان اسپرماتوسیت‌های اولیه و اسپرماتوزوئیدها در دوزهای 100، 200 و 400 میلی‌گرم بر کیلوگرم نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی‌داری داشت. همچنین غلظت هورمون های LH و FSH با افزایش دوز تزریقی افزایش یافت و بیشترین افزایش در دوزهای 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم بود. یافته‌های این مطالعه نشان‌دهنده ی تأثیر مثبت عصاره ی دارچین بر سیستم تولید ‌مثل جنس نر، به دلیل افزایش معنی‌دار در تعداد سلولهای جنسی است. در بخش زیست شناسی دانشگاه بغداد پژوهش دیگری انجام شد و تأثیر دارچین بر باروری موش های نر به آزمایش گذاشته شد. نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف 0/1 میلی لیتر عصاره ی آبی دارچین به مدت 30 روز، بر تحرک و غلظت اسپرم ها به میزان چشمگیری می افزاید. به طوری که بر غلظت آن، از  (ml/106X1 .2) در گروه شاهد به (ml/106X4 .3در موش های تیمار شده افزوده شد. همچنین درصد اسپرم های زنده از 89/2 درصد در گروه های شاهد به 92/8 درصد در موش های نر تیمار شده افزایش یافت. برپایه ی نتایج این مطالعه، مصرف روزانه ی عصاره ی آبی دارچین به مدت 30 روز باعث بهبود کیفیت اسپرم ها و بهبود عملکرد تولید مثل در موش ها می شود.

5- تنظیم فشار خون

پژوهشی، منتشر شده در مجله ی آمریکایی تغذیه در سال 2006 ، نشان می دهد، دارچین به کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، به خصوص در افراد مبتلا به دیابت کمک می کند. برمبنای این پژوهش، مصرف روزانه نصف قاشق چای خوری دارچین به کاهش سطح فشار خون کمک می کند. در یک کارآزمایی بالینی بر روی 58 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داده شد که مصرف روزانه 2 گرم دارچین فشار خون و قند خون را کاهش می دهد. مطالعه ی دیگری در سال 2006 مشخص کرد که دارچین فشار خونِ موش های مبتلا به فشار خون بالا را کاهش می دهد. پژوهشی بالینی در دانشگاه تورنتو بین سال های 2000 تا 2012 نشان می دهد که مصرف کوتاه مدت دارچین فشارخون سیستولیک را تا 5 میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولیک را به طور متوسط تا 2/6 میلی متر جیوه کاهش می دهد. در پژوهشی دیگر، مصرف روزانه 1200 میلی گرم دارچین در 59 فرد مبتلا به دیابت نوع 2، پس از 12 هفته فشار خون سیستولیک را تا 3/4 میلیمتر جیوه کاهش داد. 

6- ضد سرطان

پژوهشی نشان می دهد که سینامالدئید دارچین خاصیت ضد سرطانی دارد. براساس نتایج این پژوهش، دوزهای مختلف دارچین می توانند رشد سلول های سرطان دهانه رحم را تغییر دهند. آنتی اکسیدان های دارچین از بدن در برابر آسیب DNA، جهش سلولی و رشد تومورهای سرطانی محافظت می کنند. برپایه ی نتایج این پژوهش ها، دارچین سلول های سرطانی را به خود تخریبی یا مرگ سلولی هم تشویق می کند.

7- ضد درد

در تحقیقات ثابت شده است که اوژنول اثر ضد درد دارد. بر مبنای تحقیقات انجام شده، اوژنول سبب مهار ورود كلسيم بـه داخل سـلول می گردد و از اين راه باعث مهار رهاسازی نوروترانسميترهای دخيل در انتقال پيام درد از پايانه ی فيبرهای آوران درد در شاخ خلفی نخاع می‏ شود. پژوهشها روی لينالول از تركيبات منوترپنی دارچین، نـشان می دهد كـه ايـن تركيـب بـا اثـر روی رسپتورهای اوپيوئيدی، اثـر ضـد درد ایجاد می کند. همچنين لينالول با باز كردن كانالهای پتاسيمی سبب ايجاد پتانسيل مهاری در نورون های سيستم عصبی مركزی می شود.

پوست دارچين داراي 5/2 5/0 درصد اسانس، شامل بيش از 50 تركيــب مختلــف اســت كــه 80-65 درصــد آن را ســينام آلدهيد تشكيل ميدهد. ساير تركيبـات آن عبارتنـد از: سـيناميك اسيد، تركيبات فنلي مانند اوژنـول، فلانـدرن وسـافرول، تركيبـات ترپني مثل ليمونن ولينالول، ترانس سينام آلدهيـد، تانن،كومـارين، رزين، تركيبات فنيـل پروپـاني مثـل هيدروكـسي سـينام آلدهيـد ، طعــم شــيرين دارچــين بــه علــت مــانيتول آن اســت.
  • امروزه دو نوع دارچین تجاری وجود دارد: دارچین سیلان و دارچین کاسیا. اصلی ترین تولید کننده ی دارچینِ کاسیا، کشور اندونزی است. این نوع دارچین، بو و عطر قوی تری نسبت به دارچین سیلان دارد. دارچین سیلان گران تر است و بیشتر در سریلانکا تولید می شود و عطر و طعم ملایم تری برای تهیه و پخت نان و نوشیدنی های گرم مثل قهوه و شکلات داغ دارد.
  • مصریان باستان در حدود 2000 سال پیش از میلاد مسیح در فرآیند مومیایی کردن، از دارچین برای معطر کردن مردگان خود استفاده می کردند.
  • کتاب مقدس یهودیان، چندین بار به ادویه هایی مثل دارچین اشاره کرده است: نخستین بار زمانی است که به موسی امر می شود از دارچین شیرین (qinnāmôn) و سنا در روغن مقدس استفاده کند.

3 تا 5 عدد چای کیسه ای در روز.

 بهترین زمان مصرف چای دارچین 2 ساعت پیش یا پس از غذا.

 

  • خانم های باردار و شیرده پیش از مصرف، با پزشک مشورت کنند.
  • افراد مبتلا به دیابت و بیماری های کبدی پیش از مصرف با پزشک مشورت کنند. 

در صورت مصرف داروهای دیابت، پیش از مصرف دارچین یا مکمل های آن با پزشک مشورت کنید.

در چين باسـتان دارچین بـرای بهبود دردهای مفصلی و نارسايی تنفسی استفاده می شد. لقمان حكيم جوشانده ی این گیاه را بـرای بیمـاری های عصبی معـده و روده تجـويز می کرد. دارچـين از نظـر طبيعـت گرم و خـشک است و آن را ضد نفخ، مـدر، بادشـكن، اشـتهاآور، مقـوی معـده، ضدعفونی كننـده، مسكن درد گـوش، ضد ورم، ضـد سرفه و درمان كننده ی تب و لرز و بواسير و ورم كليه دانسته اند. در درمان سـردرد، دنـدان درد، بدبويی دهان، سکسکه، عفونــت مثانه، سرماخوردگی و آنفولانزا، روماتيسم و التهاب مفاصل، ترميم زخم و رفع لک بـه كار می رود. دارچین محرک عمومی بدن است، جريان خون را تسريع و تنفس را تحريک می كند.این گیاه افزون بر  نشاط آور و ضد دلهـره بودن در درمان جنون هم بكـار می رفتـه اسـت. 

E., & Deshmukh, P. (2009). Immunomodulatory Activity of Cinnamomum zeylanicum bark. Pharmaceutical Biology, 47(12). abstract retrieved from https://www.researchgate.net/publication/202409991_Immunomodulatory_activity_of_Cinnamomum_zeylanicum_bark

Roth-Walter, F., Moskovskich, A., Gomez-Casado, C., Diaz-Perales, A., Oida, K., Josef Singer,J., … Jensen-Jarolim, E. (2014). Immune Suppressive Effect of Cinnamaldehyde Due to Inhibition of Proliferation and Induction of Apoptosis in Immune Cells: Implications in Cancer. PLoS One, 9(10), e108402. retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4182734/

Campbell, A. (2015, December 7). Cinnamon and Diabetes: An Update. Diabetes SELF- MANAGEMENT. retrieved from https://www.diabetesselfmanagement.com/blog/cinnamon-and-diabetes-an-update/

Nordqvist, J. (2015, November 25). Cinnamon: Health Benefits, Nutritional Information. MEDICAL NEWS TODAY. retrieved from http://www.medicalnewstoday.com/articles/266069.php

Modaresi, M., Messripour, M., & Rajaei, R. (2009). The Effect of Cinnamon (Bark) Extract on Male Reproductive Physiology in Mice. Armaghane Danesh, 14(1), 67-77. retrieved from http://www.sid.ir/fa/VEWSSID/J_pdf/67013885307.pdf

Find a Vitamin or Supplement,CINNAMON bark. WebMD. retrieved from http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-330-cinnamon%20bark.aspx?

Cinnamon. Drugs.com, Know more. Be sure. retrieved from https://www.drugs.com/npp/cinnamon.html

Cinnamon. Examine.com. retrieved from https://examine.com/supplements/Cinnamon

Adams, C. (2013, August 20). Cinnamon Reduces Blood Pressure while Balancing Blood Glucose. GreenMedinfo. Retrieved from http://www.greenmedinfo.com/blog/cinnamon-reduces-blood-pressure-while-balancing-blood-glucose

Synan, M. (2013, October 4). Cinnamon’s Spicy History. HISTORY STORIES. retrieved from http://www.history.com/news/hungry-history/cinnamons-spicy-history

plant profile: Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum blume). SACRED EARTH. retrieved from  http://www.sacredearth.com/ethnobotany/plantprofiles/cinnamon.php

THE HISTORY OF CEYLON CINNAMON. CINNAMON VOGUE . retrieved from  http://www.cinnamonvogue.com/cinnamonhistory.html

 (2013, March 13). CINNAMON. Manu Tee Faktur. retrieved from http://manuteefaktur.com/cinnamon/

Barron, B. (2017, Aug 14). How Does Cinnamon Reduce Blood Pressure?. LIVESTRONG.COM. retrieved from http://www.livestrong.com/article/27611-cinnamon-reduce-blood-pressure/

Health Benefits of Cinnamon & Nutrition Facts. Dr. Axe, FOOD is MEDICINE. retrieved from https://draxe.com/health-benefits-cinnamon/

Cinnamon for Cancer. the SUPERFOODS. retrieved from https://www.thesuperfoods.net/cinnamon/cinnamon-for-cancer

Kasim Mahdi, A. Cinnamon Bark Extract Improved the Semen Quality of Male Albino Mice. retrieved from http://www.iasj.net/iasj?func=fulltext&aId=75635

https://www.thesuperfoods.net/cinnamon/cinnamon-benefits-for-high-blood-pressure


•    دشتي رحمت آبادي، م.ح.، وحيدي مهرجردي، ع.ر.، پيله وريان، ع.ا.، و فرزان، ف. (1388). بررسي اثر عصاره دارچين بر درد مزمن در موش سفيد بزرگ آزمايشگاهي با استفاده از آزمون فرمالين. مجله دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي – درماني شهيد صدوقي يزد، 17(2)، 199-190. قابل دسترس از: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-1367-fa.pdf

هشتگ :



محصولات مرتبط