سبک زندگی سالم > آخرین اطلاعات گیاهان > زنجبیل در برابر «بیماری کبد چرب غیرالکلی» از کبد محافظت می کند!

زنجبیل در برابر «بیماری کبد چرب غیرالکلی» از کبد محافظت می کند!

زنجبیل در برابر «بیماری کبد چرب غیرالکلی» از کبد محافظت می کند!

زنجبیل در برابر «بیماری کبد چرب غیرالکلی» از کبد محافظت می کند!

بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) یکی از شایع ترین بیماری های مزمن کبدی در سراسر جهان است و عمدتاً در افراد چاق، بی تحرک و بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مشاهده می شود.

این بیماری شامل طیف گسترده ای از اختلالات کبدی - از استئاتوز (کبد چرب) ساده تا فیبروز و سیروز کبدی - است؛ معمولاً به اختلال های متابولیک مانند چاقی، مقاومت به انسولین، فشار خون بالا، دیس لیپیدمی (مقدار غیرطبیعی لیپیدها (چربی ها) در خون) و اختلال سوخت و ساز چربی مرتبط می شود و به دلیل بیماری قلبی - عروقی ناشی از آن، می تواند خطر مرگ و میر را افزایش دهد.

علت دقیق بیماری کبد چرب غیرالکلی هنوز ناشناخته است. اما فرضیه پذیرفته شده در پاتوژنز این بیماری، «تئوری دو ضربه ای» است که اولین بار توسط James و Day مطرح شد؛ براساس این تئوری، در ضربه اول، مقاومت به انسولین سبب تحریک اسیدهای چرب کبدی، تجمع چربی در سلول های کبدی و استئاتوز می شود، و کبد نسبت به ضربه دوم یعنی استرس اکسیداتیو ناشی از منابع مختلف، آسیب پذیرتر می شود.

در حال حاضر، درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. بنابراین، شیوه های درمانی جدید باید جایگزین درمان های موجود برای کبد چرب شوند یا در کنار درمان های فعلی بکار روند. محققین ترکیبی از رژیم اصلاح شده و ورزش را برای درمان این بیماری پیشنهاد داده اند. براساس مطالعات پیشین، رژیم های حاوی آنتی اکسیدان و عوامل ضدالتهابی در برخی گیاهان دارویی می توانند در درمان بیماری کبد چرب غیرالکلی مفید باشند. یکی از این گیاهان دارویی مفید «زنجبیل» است.

 

زنجبیل، ریشه گیاه Zingiber officinale، یکی از پرکاربردترین ادویه ها در بسیاری از کشورهاست و حاوی ترکیبات فعالی مانند جینجرول، شوگائول، زینگرون و بتا-بیزابولن است. سازمان غذا و دارو (FDA) زنجبیل را به عنوان یک مکمل غذایی تأیید کرده است. بیش از 40 ترکیب آنتی اکسیدانی در زنجبیل شناسایی شده؛ مطالعات نشان داده اند که زنجبیل و ترکیبات فعال آن خاصیت ضددیابت، ضدسرطان و ضدالتهابی دارند، عصاره زنجبیل فعالیت آنتی اکسیدانی داشته و سطح نشانگرهای زیستیِ پیش التهابی را کاهش می دهد. علاوه بر این، تحقیقات اخیر روی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و هایپرلیپیدمی (سطح بالای غیرطبیعی چربی خون) نشان داده اند که زنجبیل می تواند مقاومت به انسولین و غلظت تری گلیسیرید سرم را کاهش دهد.

در مطالعات پیش بالینی انجام شده در دهه گذشته مشاهده شد که زنجبیل در برابر ترکیبات زنوبیوتیک مختلف مانند الکل، استامینوفن، قارچ کش ها، تتراسایکلین، فلزات سنگین و ترکیبات ارگانوفسفره (از حشره کش ها و آفت کش های مهم) از کبد محافظت می کند. (زنوبیوتیک نوعی ماده‌ شیمیایی در بدن موجود زنده است که به طور طبیعی تولید نمی شود و یا انتظار نمی رود که وجود داشته باشد.)

مطالعات مکانیسمی نشان داده اند که زنجبیل با مهار رادیکال های آزاد و به واسطه خواص آنتی اکسیدانی و محافظت سلولی خود، از کبد محافظت کرده و سطح آنزیم های سم ‌زدا را متعادل می کند. بر همین اساس، این فرضیه مطرح شد که مکمل زنجبیل به دلیل بهبود فعالیت آنتی اکسیدانی بدن، کاهش سطح التهاب و مقاومت به انسولین، می تواند به عنوان یک استراتژی درمانی جدید برای بیماری کبد چرب غیرالکلی معرفی شود؛ یک مطالعه دو سو کور تصادفی شده برای ارزیابی این فرضیه و آزمایش اثربخشی مکمل زنجبیل در بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی طراحی شد. در این کارآزمایی بالینی کنترل شده با دارونما، 44 بیمار مبتلا به کبد چرب غیرالکلی به مدت 12 هفته، روزانه 2 گرم مکمل زنجبیل یا دارونمای مشابهی که فاقد ترکیبات فعال موجود در مکمل زنجبیل بود مصرف کردند. در هر دو گروه، به بیماران توصیه شد که از یک رژیم اصلاح شده و برنامه ورزشی پیروی کنند. ابتدای تحقیق و بعد از 12 هفته، پارامترهای متابولیکی و شاخص های آسیب کبد اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که مکمل زنجبیل، در مقایسه با دارونما، میزان آلانین آمینوترانسفراز، گاما گلوتامیل ترانسفراز، سیتوکین های التهابی، شاخص مقاومت به انسولین و درجه کبد چرب را به شدت کاهش می دهد. محققین هیچ اثر قابل توجهی از مصرف مکمل های زنجبیل بر فیبروز کبدی و آزمایش آسپارتات آمینوترانسفراز (آزمایش خون برای بررسی آسیب کبد) مشاهده نکردند؛ به این نتیجه رسیدند که مصرف 2 گرم مکمل زنجبیل به مدت 12 هفته، برای برخی از مشخصه های بیماری کبد چرب غیرالکلی مفید است. هرچند، در پایان، محققین توصیه کردند تحقیقات بیشتری برای تشخیص اثرات طولانی مدت این مکمل انجام شود. مقاومت به انسولین یکی از مهم ترین عواملی است که خطر ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی را افزایش می دهد. این مطالعه نشان داد که مکمل زنجبیل مقاومت به انسولین را کاهش می دهد.

به منظور تشخیص اثر مکمل پودر زنجبیل بر پروفایل های لیپید، مقاومت به انسولین، آنزیم های کبدی، سیتوکین های التهابی و وضعیت آنتی اکسیدان در بیماران مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی، تحقیق دیگری نیز انجام شد و نتایج آن در سال 2020 در مجله Clinical and Experimental Gastroenterology منتشر شد. در این کارآزمایی بالینی تصادفی، 46 فرد مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی به دو گروه تقسیم شدند و به مدت 12 هفته، کپسول های زنجبیل یا دارونما (روزانه 3 کپسول، هر کپسول حاوی 500 میلی گرم زنجبیل یا آرد گندم) مصرف کردند. به آنها توصیه شد که یک کپسول را یک ساعت پس از صبحانه، کپسول بعدی را یک ساعت پس از ناهار و دیگری را یک ساعت پس از شام مصرف نمایند. در این مدت، همه بیماران، فعالیت بدنی و رژیمی با انرژی متعادل دریافت کردند. قبل و بعد از این دوره، اولتراسونوگرافی کبد، شاخص‌های آنتروپومتریک و پارامترهای بیوشیمیایی را اندازه گیری کردند. در شروع این تحقیق، هیچ تفاوت قابل توجهی در متغیرهای پایه دو گروه مشاهده نشد. در پایان تحقیق، سطح سرمی آلانین آمینو ترانسفراز (ALT)، کلسترول کل، کلسترول LDL، گلوکز قند ناشتا، شاخص مقاومت به انسولین (HOMA)، پارامترهای مرتبط با بیماری قلبی-عروقی (پروتئین واکنشگر C و فتوئین A) در گروه دریافت کننده مکمل زنجبیل، در مقایسه با گروه کنترل، به طور قابل توجهی کاهش یافت. اگرچه، در وزن بدن، انسولین ناشتا، کلسترول HDL، تری گلیسیرید، آدیپونکتین، فاکتور نکروز توموری آلفا (TNF-α)، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل، گاما گلوتامیل ترانسفراز، آسپارتات آمینو ترانسفراز، شاخص کبد چرب، درجه کبد چرب و فشار خون هیچ تفاوتی بین دو گروه مشاهده نشد. محققین به این نتیجه رسیدند که برای کاهش مقاومت به انسولین، التهاب و آنزیم های کبدی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی، می توان در کنار درمان های موجود، از مکمل زنجبیل به عنوان یک درمان مکمل استفاده کرد.

 

 

 

 

 

Rahimlou, M., Yari, Z., Hekmatdoost, A., Alavian, S.M., & Keshavarz, S.A. (2016). Ginger Supplementation in Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Pilot Study. Hepatitis Monthly, 16(1), e34897. Retrieved from http://hepatmon.com/articles/15603.html

Rafie, R., Hosseini, S.A., Hajiani, E., Malehi, A.S., & Mard, S.A. (2020). Effect of Ginger Powder Supplementation in Patients with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Randomized Clinical Trial. Clinical and Experimental Gastroenterology, 13, 35–45. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6986243/

 

Haniadka, R., Saxena, A., Shivashankara, A.R., Fayad, R., Palatty, P.L., Nazreth, N., … Baliga, M.S. (2013). Ginger Protects the Liver against the Toxic Effects of Xenobiotic Compounds: Preclinical Observations. Journal of Nutrition & Food Sciences, 3(5), 226. Retrieved from https://www.longdom.org/open-access/ginger-protects-the-liver-against-the-toxic-effects-of-xenobiotic-compounds-preclinical-observations-2155-9600.1000226.pdf

 

 

هشتگ :



اشتراک گذاری :